Glutamina

Glutamina este cel mai abundent aminoacid din organism, cea mai mare parte a lui fiind stocata in muschi, dar se gaseste si in creier, plamani, sange si ficat. Este un aminoacid neesential, pentru ca poate fi produs in organism din alt aminoacid, acidul glutamic, insa poate fi considerat un aminoacid conditional esential, pentru ca in perioadele de stres (cum este si antrenamentul intens), organismul nu poate face fata numai prin sinteza proprie.

Celulele intestinului subtire, celulele renale si cele ale sistemului imunitar sunt mari consumatoare de glutamina, pe care o folosesc ca substrat energetic.
Suplimentele cu glutamina in sport se recomanda pentru ca a fost constatat ca aceasta substanta previne catabolizarea masei musculare, amplifica sinteza proteice, mareste depozitele de glicogen, ajuta la refacerea dupa efort si stimuleaza functia sistemului imunitar. In conditii de stres metabolic se constata o scadere a nivelului de glutamina plasmatica. In timpul antrenamentelor intense, muschii elibereaza glutamina in fluxul de sange, producandu-se o depletie a rezervelor de glutamina cu pana la 35%. In aceasta situatie muschii scheletici intra in stare catabolica, ceea ce inseamna ca proteinele musculare vor fi degradate (o explicatie secundara a acestui proces este nevoia de a oferi glutamina celorlalte celule ale organismului).

Un deficit prelungit de glutamina conduce astfel la o pierdere semnificativa a proteinelor musculaturii scheletice.
O suplimentare eficienta poate asigura celulelor glutamina necesara si astfel muschii sunt protejati impotriva degradarii.
Glutamina are si proprietatea de a limita secretia de cortizol, un hormon cu efect catabolic, a carui secretie creste in situatii de stres.

Ea stimuleza sinteza de glicogen muscular protejand astfel impotriva oboselii in eforturile aerobe. Se presupune ca glutamina creste nivelul de GH si IGF1, care la randul lot stimuleaza sinteza proteinelor.

Doza recomandata pentru suplimentarea cu glutamina este de 0,2-0,6 g/kgcorp/zi, adica in jur de 10-20 g/zi, si poate fi administrata in 3-4 prize pe zi. Aceste doze nu prezinta efecte secundare. Este de preferat a se utiliza in perioadele de refacere, dar si in administrare imediat postefort.