Apa

Stiati ca 70-80% din corpul nostru este reprezentat de apa?

Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic adecvat de apa ghidandu-se dupa senzatia de sete. Recomandarile generale pentru consumul de lichide la femei este de aproximativ 2,7 litri pe zi, incluzand atat bauturile cat si apa din alimente, iar pentru barbati este de aproximativ 3,7 litri pe zi. Aproximativ 80% din aportul total de apa provine din consumarea de apa ca atare si bauturi diverse, inclusiv cele ce contin cafeina, iar restul de 20% deriva din alimente.

Activitatea fizica prelungita si expunerea la temperaturi inalte va creste pierderile de apa si astfel va creste necesarul zilnic de fluide, dar este important de retinut ca dozele prea mari de lichide pot avea efecte negative asupra sanatatii.

Aportul hidric adecvat are rolul de a mentine un nivel optim de hidratare al organismului, astfel contribuind la mentinerea starii de sanatate si permitand efectuarea efortului fizic in limite de siguranta, fara pericolul de a surveni dezechilibre metabolice. Se recomanda ca cei ce fac efort fizic intens sa consume cel putin 500 ml de lichid cu 2 ore inainte de a face antrenament sau de a participa la o competitie, cu atat mai mult daca sunt consumate si alimente in aceasta perioada. In timpul efortului este indicat sa consumati lichide inca de la inceput si intr-un ritm aproximativ constant si egal cu pierderile prin transpiratie. Cantitatea minima de lichide pe care trebuie sa o consume o persoana in decursul unei zile este de minim 1,5-2 litri, acesta valoare crescand proportional cu nivelul de efort si cu temperatura ambianta.

Lichidele trebuie sa fie la o temperatura mai redusa decat cea a mediului ambiant (dar nu chiar din frigider), sa aiba o aroma pentru a se diminua efectul de satietate precoce pe care il da apa simpla si sa fie servite in recipiente de dimensiuni adecvate, astfel incat sa nu se intrerupa prea mult timp antrenamentul.

Pentru antrenamentele care dureaza mai mult de o ora este indicat ca lichidele de rehidratare sa contina carbohidrati si electroliti, pentru a inlocui pierderile prin efort sustinut. Un aport de 30-60 grame de carbohidrati la un litru de apa are capacitatea de a intarzia oboseala prin epuizarea depozitelor de glicogen. Acest lucru se poate obtine prin consumarea a 600-1200 ml apa cu 4-8% carbohidrati (glucoza, sucroza, maltodextrina). Solutiile de rehidratare trebuie sa mai contina si 0,5-0,7 g/l sodiu precum si alti electroliti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *